Checklist rolluiken

Als je van plan bent om rolluiken aan te schaffen voor jouw woning, dan ben je vast al enigszins op zoek naar wat de markt te bieden heeft. Met rolluiken kun je niet alleen inbrekers afschrikken, maar je verduistert en koelt er je woning ook mee, houdt luidruchtige geluiden tegen en rolluiken kunnen ook helpen je woning te isoleren. Bij het aanschaffen van rolluiken zijn er een aantal punten die je beter niet over het hoofd kunt zien. Hier vind je een stapsgewijze checklist die je kunt gebruiken tijdens het kopen van je rolluiken.

*Tip:

→ Wat is de exacte prijs voor jouw klus? Vul het formulier in, ontvang en vergelijk vrijblijvend tot 6 offertes van lokale specialisten en bespaar tot 30%.

Het materiaal

Voordat je verder kan, zal je eerst moeten bepalen welk materiaal rolluik je wilt hebben. Meestal heb je de keuze uit aluminium en kunststof en het materiaal dat je kiest kan invloed hebben op de mogelijke afmetingen. Hier vind je een overzicht van de twee opties.

  • Kunststof: de goedkoopste optie is kunststof. Dit is een materiaal dat nauwelijks onderhoud nodig heeft, dat erg goed isoleert, dat in verscheidene kleuren te vinden is en dat duurzaam is. Een nadeel van kunststof is dat het niet zo sterk is als aluminium en dus op inbraakwerendheid iets slechter scoort. Ook vinden veel mensen het uiterlijk van kunststof niet aantrekkelijk.
  • Aluminium: aluminium is sterk en je kunt dus grotere rolluiken vinden van aluminium dan van kunststof. Daarnaast is het ook onderhoudsarm en isoleert het erg goed. Aluminium scoort beter in de tests voor inbraakwerendheid. Een nadeel van aluminium is de prijs, het is namelijk duurder dan kunststof.

De afmetingen

Nadat je het materiaal hebt bepaald, is het tijd om te kijken welke afmetingen je nodig hebt. Je kunt dit laten doen door de leverancier zelf. Deze komen dan langs om je ramen op te meten en te bepalen welke maat rolluik je nodig hebt. Je kunt dit echter ook zelf doen, zolang je de instructies van de leverancier goed volgt. Vaak wordt dit erg duidelijk toegelicht en is het geen probleem om zelf te doen. Je bespaart er gemiddeld toch weer €50 mee en je versnelt het proces. De afmetingen kun je vervolgens gebruiken bij je bestelling, en het is vanzelfsprekend dat je meer betaalt voor een groter exemplaar.

De bediening

Je weet wat het materiaal moet worden en je hebt de afmetingen opgenomen. Nu kun je gaan kijken naar de bediening. Vaak heb je de keuze tussen een elektrische bediening en een handmatige bediening en je kiest deze door jezelf af te vragen wat je precies van je rolluik verlangt.

  • Handmatig: een handmatige bediening is vaak standaard bij het rolluik aanwezig. Je tilt dit op door middel van een touw en een kleine katrol en zet het vervolgens vast op de gewenste stand. Je kunt hier ook extra accessoires voor aanschaffen zoals een draaihaak aan de muur en bandvertragers. Heel veel mogelijkheden zijn er echter niet en je zal in de benen moeten komen wil je dit rolluik bedienen.
  • Elektrisch: voor wat meer geld kun je een motor in je rolluik laten installeren en deze bedienen via een knop aan de muur, een tijdschakelaar of een afstandsbediening. Elektrische rolluiken hebben als voordeel dat ze veiliger zijn omdat het nog moeilijker is om in te breken. Ook zijn ze natuurlijk gebruikersvriendelijker en kun je het luik opendoen vanuit je bed of vanaf de bank. Er is zelfs de mogelijkheid je rolluiken met een app te bedienen en je kunt ze open en dicht doen zolang je een internetverbinding hebt.

Extra uitbreidingen

Het materiaal, de afmetingen en de bediening zijn bepaald, nu kun je ervoor kiezen je rolluik verder uit te breiden. Je kunt denken aan bewegingssensors die een melding maken als er iemand een langere tijd voor het rolluik staat. Ook kun je een insectenhor laten inbouwen, anti-optilveren laten plaatsen of zonnesensoren gebruiken zodat de luiken automatisch dichtgaan. Op deze manier kun je je rolluik volledig aanpassen op je eigen situatie en wensen.

De juiste leverancier

Je weet nu precies wat je wilt van je rolluik, dan kun je het beste beginnen met het zoeken van de juiste leverancier. Er zijn verscheidene producenten op de markt en het is nooit een goed idee om klakkeloos de goedkoopste te kiezen. Doe onderzoek naar punten zoals de kwaliteit van het rolluik (keurmerken, certificeringen, vakverenigingen), de garantie die er gegeven wordt en wat hier wel en niet bij gerekend wordt, de prijs, de service die hiervoor wordt geleverd etc. Noteer alle vindingen en gebruik deze om een shortlist te maken.

Vergelijk offertes

Nu kun je overgaan tot het opvragen van offertes. Dit kun je zelf doen voor je eigen leveranciers en je kunt dit doen met onze vergelijkingstool. Deze tool zal je in een korte tijd een aantal offertes toesturen van betrouwbare bedrijven uit jouw omgeving, terwijl je hier niets voor hoeft te betalen. Zo kun je tot een weloverwogen beslissing komen wat betreft je nieuwe rolluik.

 

Wat kost een rolluik precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.